Nyheder

Anders Olsen har fået 10 mio. kr. fra Innovationsfonden til at opklare, hvorfor nogle bakterier er sunde og nogle skadelige. Foto: Lisbeth Heilesen.

14.01.2015 | Medarbejdere

Orme skal forklare bakteriers helbredseffekt

Et forskningssamarbejde mellem Aarhus Universitet, Statens Serum Institut og DuPont skal opklare, hvorfor nogle bakterier er sunde og nogle skadelige. Innovationsfonden investerer 10 millioner kroner i projektet med en bevilling til Anders Olsen.

Forskere udvikler nye sorter af hvede, der både giver et højt udbytte og er modstandsdygtige over for svampesygdomme. Foto: Janne

14.01.2015 | Medarbejdere

Mindre brug af pesticider med nye kornsorter

Forskere fra Aarhus Universitet skal i samarbejde med kommercielle planteforædlere og førende udenlandske forskningsinstitutioner udvikle nye sorter af hvede, der er modstandsdygtige over for en række ødelæggende svampesygdomme, i et projekt, som Innovationsfonden har bevilget 17 mio. kroner til.

Adjunkt Stig Uggerhøj Andersen har fået en bevilling på 17 mio. kr. fra Innovationsfonden til at øge mængden af plantekvælstof til økologisk landbrug. Foto: Lisbeth Heilesen.

14.01.2015 | Medarbejdere

Kvælstof nok til økologisk landbrug

En af de store udfordringer i økologisk landbrug er at opretholde en positiv balance i kvælstofregnskabet. I økologisk landbrug, hvor man ikke bruger kunstgødning, kan det derfor være svært at bevare et tilstrækkeligt højt kvælstofniveau. Det vil et nyt forskningsprojekt lave om på. Innovationsfonden investerer 17 millioner kroner i projektet med…

Forskere bruger grise som model til at udvikle sunde fødevarer. Foto: Janne Hansen

14.01.2015 | Medarbejdere

Grise inddrages i kampen mod fedme

Med en bevilling på 17,5 mio. kroner fra Innovationsfonden vil forskere udvikle sunde fødevarer, der kan modvirke fedme-relaterede sygdomme og fremme folkesundheden. I dele af undersøgelserne indgår grise som model for mennesker.

Fødevarer tilsat D-vitamin kan forbedre folkesundheden. Foto: Colourbox

14.01.2015 | Medarbejdere

Mælkeproteiner skal forebygge mangel på vitamin D

Vitamin D mangel er på vores breddegrader et massivt problem i vinterhalvåret. Selv med en varieret kost er det svært at få dækket sit vitamin D behov. Et nyt projekt, DFORT, vil med en investering på 13 millioner kroner fra Innovationsfonden forbedre optaget af vitamin D fra berigede fødevarer ved at stabilisere vitaminet med mælkeproteiner.

Henrik Brinch-Pedersen håber at kunne skabe et alternativ til den syntetiske farve, ved at aflure gulerødders produktionshemmeligheder. (Foto: Charlotte Hamann Knudsen)

14.01.2015 | Medarbejdere

Gulerødder skal farve fremtidens fødevarer

En række syntetiske farvestoffer i fødevarer har vist sig at kunne have uønskede bivirkninger hos specielt børn, og der er på verdensplan en stor efterspørgsel efter naturlige fødevarefarver. Innovationsfonden investerer 12,3 millioner i projektet NEWPLAN, der over de næste fire år skal udvikle metoder, der kan udvinde farvestof af sorte…

Victor Silva Aguirre, Institut for Fysik og Astronomi (foto: VILLUM)
Oliver Kirsebom, Institut for Fysik og Astronomi(foto: VILLUM)
Anne Ersbak Bang Nielsen, Institut for Fysik og Astronomi (foto: VILLUM)
Christoffer Karoff, Institut for Geoscience (foto: VILLUM)
Thomas Bruun Madsen, Institut for Matematik (foto: VILLUM)

14.01.2015 | Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Fem yngre ST-forskere får bevillinger fra VILLUM FONDEN

Fem talentfulde postdocs ved Science and Technology, Aarhus Universitet, har fået bevilget tilsammen 16,5 mio. kr. fra VILLUM FONDENs Young Investigator Programme.

Centerleder for iNANO, professor Jørgen Kjems. Foto: Lars Kruse, AU Kommunikation

13.01.2015 | Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Jørgen Kjems udnævnt til centerleder for iNANO

Professor Jørgen Kjems er blevet udnævt til centerleder på iNANO for en tre-årig periode. Jørgen Kjems har været en integreret del af ledelsen på centret gennem flere år. Han var i sin tid med til at grundlægge iNANO og har været konstitueret som leder i 2014.

Professor Bo Brummersted ved indvielsen af TEM Elektronmikroskoperne.

10.01.2015 | Medarbejdere

Nye TEM-elektronmikroskoper indviet

Villumfonden har doneret tre af markedets mest avancerede elektronmikroskoper. De blev indviet 9. januar på iNANO.

Professor Bo Brummersted Iversen, der har været drivkraft i financieringen af mikroskoperne, holder tale ved indvielsen af dem.
Figur 1. OBS: klik for at se hele figuren. DNA-origami-strukturer. (A) Rothemunds design og karakterisering af DNA origami smiley I størrelsen 100x100 nm. (B) En firkantet DNA-origamikort med en størrelse på 70x100 nm fra samme artikel. (C) Delfin fra Aarhus Universitets segl lavet med DNA-origami. (D) DNA-origami kasse hvor siderne er ca 30 nm lange. Til højre vises en model, der er baseret på cryo-elektronmikroskopiske billeder.

09.01.2015 | Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Nye mikroskoper sikrer ingeniørkunst i nanostørrelse

Fremover får forskere ved Aarhus Universitet bedre muligheder i arbejdet med at udvikle og skabe avancerede nanostrukturer. Indkøbet af markedets mest avancerede elektronmikroskoper til iNANO skaber grundlag for en hurtigere udvikling af den molekylære nanoteknologi, der er en slags ingeniørkunst i nanoskala. Målet er at skabe komplekse…

Viser resultater 11 til 20 ud af 22

Forrige 1 2 3 Næste

89572 / i31