Året der gik på Science and Technology

Hvilke store begivenheder fejrede vi på fakultetet i 2015? Hvilke forskningsemner og nye resultater var mest fremme i medierne? Og hvilke interne nyheder læste vi mest? Få svaret i denne årskavalkade for 2015.

17.12.2015 | Christina Troelsen

Årets række af begivenheder og fejringer på fakultetet startede i modvind, da indvielsen af Villum Research Station ved Station Nord i Grønland ikke kunne gennemføres som planlagt 2. marts pga. flystrejke, og derfor blev udsat. Men indvielsen af Villum Research Station blev gennemført 8. juli. Årets andre indvielser forløb til gengæld planmæssigt; den 22. maj blev det nye HTL-anlæg til fremstillelse af bio-råolie indviet i Foulum og den 2. juni blev det nye NMR-spektrometer – Nordeuropas største magnet – indviet på iNANO. Den 23. september blev grundforskningscentret CADIAC, som forsker i at genanvende CO2, indviet.

I juni blev 20 års jubilæet for Forskningsstation Zackenberg fejret. Endnu et stort jubilæum blev rundet her i efteråret, nemlig at ingeniørvidenskaben i Aarhus fylder 100 år. Det blev fejret den 20. november på Navitas.

I årets løb er ST-forskere blevet tildelt en række fornemme priser og bevillinger. Det vil være for omfattende at nævne alle, så her kommer et udpluk: AU fik 86,6 millioner til fødevareforskning fra Innovationsfonden, og DANDRITE fik en ERC-bevilling til forskning i hjernens visuelle system og en ERC-bevilling til forskning i hvordan hukommelse bliver skabt. Professor Lars Birkedal fik en EliteForsk-pris, Anders Møller og Liv Hornekær fik hver en ERC Consolidator Grant og Jacob Sherson fik en ERC Starting Grant. Professor Søren Fournais fik en topforsker-bevilling og Simon Albrecht  og Samuel Schindler fik hver en forskningslederbevilling under Sapere Aude. Ivan Damgård fik en ERC Advanced Grant og Jakob Strand fik Miljøprisen 2015. Til sommerfesten blev ST Awards 2015 uddelt til seks medarbejdere ved fakultetet. Og her i efteråret kunne vi alle sammen glæde os over, at Væksthusene blev valgt som byens bedste familieoplevelse.

Særligt to begivenheder i år drejede sig om unge, skarpe hjerne, nemlig Den Internationale Biologiolympiade i juli, hvor Aarhus Universitet var vært for 250 unge biologitalenter fra 62 lande verden over, og innovationskonkurrencen Dean’s Challenge som for første gang løb af stablen i november-december og viste, at de studerene på ST er fulde af gode ideer.

I juli kunne vi fortælle den gode nyhed, at flere unge vælger at læse naturvidenskab og ingeniøruddannelser på Aarhus Universitet. En anden af de helt store nyheder som interesserede mange danskere, og ikke mindst mange på Aarhus Universitet, var da det i februar kom frem, at Apple bliver nabo til Aarhus Universitet i Foulum.

Når vi ser på hvilke forskningsresultater fra ST, der satte deres præg på det danske mediebillede i 2015, er der ingen tvivl om, at ulven løb med mest opmærksom. I januar kunne vi fortælle, at der var nye ulve gennem Danmark og siden er det gået slag i slag. Men også andre store dyr har fået opmærksomhed i medierne på grund af nye forskningsresultater fra ST. I februar kom det frem at forurening kan give isbjørne svagere penisknogler og i oktober at tabet af de store dyr har store konsekvenser. Også de små dyr gjorde det godt i medierne, da det i august kom frem at myrer er lige så effektive som sprøjtegift.

I det hele taget har mange af de forskningshistorier, der ramte medierne fra ST i 2015, handlet om natur, dyr og biodiversitet. Det gjaldt særligt i starten af året, hvor vi havde særlig fokus på biodiversitet med en række nyheder og artikler.

Men ikke alt handlede om verden omkring os. Det var nok i høj grad interesse i vores egen sundhed og foretrukne spisevaner der gjorde, at det skabte en hel del opmærksomhed – og glæde hos mange – da det i foråret kom frem, at ost er forbløffende sundt. Og mon ikke samme interesse var på spil, da ingeniørerne i sommer fik stor medieopmærksomhed med det nye højteknologiske fadølsanlæg ’Ghostbar’.

Ved to lejligheder i 2015 kom forskere ved ST særligt meget i medierne, selvom det ikke handlede om nye forskningsresultater, men ganske enkelt om fascination og formidling. Det var i forbindelse med solformørkelsen 20. marts og opsendelsen af Danmarks første astronaut 2. september. Der er ingen tvivl om at ST har succes med formidling: igen i år har rekordmange danskere besøgt de Offentlige Foredrag i Naturvidenskab, som nu holdes i fem byer og streames til over 30 biografer og kulturhuse landet over, og endda helt i Grønland.

Hvilke interne nyheder var medarbejderne på ST selv mest interesseret i at læse? Her kan vi se på webstatistikken, at det ikke overraskende er de nære ting der, der tæller. Det er fund af PCB i bygninger på ST, organisationsforandringer i administrationscentret og dimensionering af uddannelser. Men også nysgerrigheden efter at læse om den nye nabo, Apple, i Foulum var stor blandt medarbejderne. Derudover vil vi som altid gerne læse noget om os selv og hinanden – om priser, udnævnelser og bevillinger.

God jul og godt nytår fra redaktionen bag ST Medarbejdernyt.