Dean’s Challenge: Fra bæredygtige bøffer til babyreddende brystpumper

Fredag den 25. november var der finale i Dean’s Challenge 2016. Gennem det 28 dage lange forløb havde dekanens case-konkurrence tillokket studerende fra mange forskellige studieretninger på ST. I fredags stod 19 finalister så klar med deres ni innovative løsningsideer til verdens helt store problemer.

29.11.2016 | Monica Andersen

Alle de glade finalister er samlet. Vinderne fik 10.000 kr. og anden og tredje pladserne fik 2.500 kr.

LactoPure holdet: Mikkel Vind Lorenz, Ida Bæk og Magnus W. Meyer.

A Meaty Solution holdet: Anders Lund og Anders Dahlin.

CompAir holdet: Roesgaard Nielsen, Kristoffer Juhler Nielsen og Ram Sarusi.

Stemningen var spændt af forventning fra både deltagere, publikum og jury. Tre gange 10.000 kr. var på spil sammen med den hæderfulde titel som vinder af årets Dean’s Challenge. Auditoriet summede af snak fra familie, venner og andre interesserede, der var mødt op. Flere af deltagerne bævede lidt i starten af deres forskellige oplæg, men efterhånden brændte passionen for ideerne igennem og varmede stemmer og ansigter op.

Juryen bestod af dekan Niels Chr. Nielsen, virksomhedsrepræsentanter fra Novozymes og Vestas samt lektor Jens Vinge, som var stedfortræder for Inno-X Healthcare. De repræsenterede hver en kategori i konkurrencen: fødevarer, energi/klima og sundhedsteknologi. De havde til opgave at finde de tre ultimative vinderideer, hvilket var en svær opgave dømt ud fra det skarpe felt.

Brystpumpen der redder liv
Ideen LactoPure vandt i kategorien sundhedsteknologi. Mikkel Vind Lorenz, Ida Bæk og Magnus W. Meyer, som var teamet bag ideen, havde fundet på at lave et filter til brystpumper med antistoffer, som kan frasortere antibiotika fra modermælk. Antibiotika kan være meget skadeligt for spædbørn og i værste fald kan de dø af følgesygdomme. Det ville ikke kun kunne løse problemer i Danmark, men også i Indien, hvor 90% af kvinderne modtager antibiotika efter fødslen.

Bøffer med god klima samvittighed
I kategorien fødevarer vandt A Meaty Solution fra Anders Lund og Anders Dahlin. Deres ide bundede i at lave kødfibre ud fra stamceller i en biosyntetisk proces fra cyanobakterier og affaldsmateriale. Det vil betyde, at den voksende efterspørgsel kunne mættes på en langt mere bæredygtig måde. Og det er muligvis nemmere at få en vestlig kultur til at spise syntetisk kød end insektbasseret protein, som nok giver flertallet rislende myrekryb.

Komprimeret grøn energi
CompAir var navnet på vinderideen fra energi/klima kategorien. Det er et energisystem til billig lagring af vedvarende energi på husstandsniveau. Man komprimerer luft udefra og den varme, som bliver dannet, udveksles med fjernvarmeanlægget, mens luften gemmes i trykflasker. Når man har brug for elektricitet igen, lukker man den komprimerede luft ud gennem en turbine og en generator og varmen fra tidligere bliver tilføjet. Det er Søren Roesgaard Nielsen, Kristoffer Juhler Nielsen og Ram Sarusie, som har skabt ideen, der kan være med til at afhjælpe det energispild, som ellers kan finde sted uden lagring.

Publikum pumpede flere præmier til LactoPure
I slutningen af aftenen fik publikum magten. De skulle vælge, den absolut bedste præsentation. Og publikumsprisen gik til LactoPure, for en let forståelig og engageret præsentation. Præmien indeholdte bobler til glasset, chokolade til ganen, Kaj Bojesen design til øjet og koncertbilletter til høregangen. Et ekstra kirsebær til at toppe titlen som årets vinder af med.

Klik her for at få mere informations om Dean's Challenge.

Eller besøg Dean's Challenge Facebooksiden.

Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
89573 / i31