Dean’s Challenge: Innovative løsninger til vands til lands og i luften

Fredag d. 26. oktober afholdt studenterforeningen Nova for fjerde gang finale i casekonkurrencen Dean’s Challenge på Science and Technology. De studerende har i 29 dage udviklet innovative løsninger til tre forskellige cases, der skal hjælpe med at nå tre af verdens udviklingsmål.

31.10.2018 | Hanna Bak Andersen

Team ProBio Baby: Niels Hvenegaard Hinrichsen og Kristian Skriver Andersen sammen med dekanen, Kim Andkjaer Harrit fra Dupont og en repræsentant fra Nova (Foto: Hanna Bak Andersen)

Team Water of Good Hope: Jasmine D. Baets, Jaime G. Gracia og Diogo S. Martins, dekanen, Maria Würtz Nielsen fra Grundfos og en repræsentant fra Nova (Foto: Hanna Bak Andersen)

Team Wind2Water: Kim J. Paulsen, Janus Kramer Møller og Tiffany Williams sammen med dekanen, Martin Dam-Sørensen fra Vestas og en repræsentant fra Nova (Foto: Hanna Bak Andersen)

En halv time før finalestarten listede de første finalister forsigtigt ind i det kølige auditorie. Inden længe spredtes varmen og auditoriet var fyldt med forventningsfulde deltagere. I aftenens anledning havde drengene skiftet t-shirten ud med skjorte og pigerne sneakers ud med lette sko. Spændingen bredte sig i lokalet, og stilheden sitrede. Det hvislede en gang i mellem blandt finalisterne som i efterårsbladene udenfor. En nervøs finalist stod og famlede utålmodigt med sit USB-stik mellem fingrene, inden han afleverede det til Nova. Som tiden nærmede sig finalestarten, faldt finalisterne i snak med nye venner og bekendte. Denne gang gik snakken ikke på Calculus eller kvantefysik, men innovation og iværksætteri.

Juryen bestod af dekan Niels Chr. Nielsen, Martin Dam-Sørensen fra Vestas, Maria Würtz Nielsen fra Grundfos, Kim Andkjaer Harrit fra Dupont og Mikkel Trym, som har erfaring med iværksætteri og start-ups. Dommernes svære opgave var at udvælge de tre bedste løsninger til de tre cases, finalisterne var blevet stillet overfor. Den første case fra Dupont Nutrition and Health, der arbejder med innovative løsninger i madindustrien, handlede om, hvordan probiotika kan mindske børnedødelighed i u-lande. Casen fra vandpumpevirksomheden Grundfos gik ud på at sikre mere rent vand til Cape Town, der oplever stor mangel på vand. Vindmøllevirksomheden Vestas’ case handlede om, hvordan man kunne bruge vindenergi til at skabe værdi for et isoleret samfund.
De håbefulde finalister stod i fredags på spring for at pitche deres løsninger til den skarpe jury og vinde førstepræmien på 10.000 kr.

Målet er at redde liv

ProBio Baby pitchede sig selvsikkert til sejren i Dupont-casen med et klart budskab; ”målet er at redde liv”. Niels Hvenegaard Hinrichsen og Kristian Skriver Andersen, som står bag ProBio Baby, har udviklet en flaske til at opbevare probiotika. Probiotikaen, som er et kosttilskud, der indeholder mikroorganismer svarende til dem, vi har i vores tarm, skal opbevares i en flaske, der kan holde til høje temperaturer og som sikrer et sundt miljø for probiotikaen. Probiotikaen udløses i steriliseret vand ved at trykke låget ned, hvorefter flasken bliver drikkeklar. I Indien dør 27,7 ud af 1000 babyer inden for de første 28 dage, mens det kun er 2,5 i Danmark. Probiotika kan være med til at reducere dødeligheden blandt babyer, og det er det, ProBio Baby håber, de kan mindske med deres flaske.   

Celler der renser vand

I Grundfos-casen gik en alternativ afsaltnings-idé rent ind hos dommerne. Jasmine D. Baets, Diogo S. Martins og Jaime G. Gracia, også kendt som Water of Good Hope, har videreudviklet idéen om at rense vand i mikrobielle afsaltningsceller. Ved at stable cellerne, kan man på en mere effektiv måde sortere salt fra vand, så vandet blandt andet kan bruges til landbrug. Kombineret med omvendt osmose bliver vandet rent nok til at drikke. Desuden er denne metode billigere og fylder mindre end et afsaltningsanlæg. I Cape Town er der mangel på vand, og ifølge loven må en borger kun bruge 70 l. om dagen. ”Hvis du har taget et bad på 5 minutter her til morgen, har du nok allerede brugt mere, end en person fra Cape Town må bruge på en hel dag”, fortalte Water of Good Hope, der håber at deres idé kan sørge for rent drikkevand i Cape Town.

Vand fra vindmølle

Wind2Water bestående af Kim J. Paulsen, Janus Kramer Møller og Tiffany Williams blæste dommerne omkuld og vandt Vestas-casen med deres idé om at udnytte den ekstra plads, der er i vindmøllens stamme, til at producere rent drikkevand. Ved at bruge den høje luftfugtighed til havs kan de kondensere vand i vindmøllen, og vandet kan derefter transporteres til lands. Udover at producere energi og vand i den samme vindmølle, vil de også bruge den overskydende saltlage til at lave bagepulver og salt. Deres løsning skal især hjælpe isolerede øsamfund, der har brug for bæredygtige infrastrukturer til at lave blandt andet el og vand.

Publikumspris blæst i Wind2Waters retning

Ikke nok med en sejr i Vestas-casen, så var der også bred enighed blandt publikum om, at Wind2Water skulle have ekstra anerkendelse for at udnytte en vindmølle til at producere mere end den energi, den gør i forvejen. Wind2Water må nu deles om et kilo fyldte chokolader og 3 liter champagne. 

 
Medarbejdere
89573 / i31