Det aarhusianske forspring

Det var et tilløbsstykke, da det strategiske forskningscenter for Digitalisering, Big Data and Dataanalyse – DIGIT – blev indviet i Peter Bøgh Auditoriet på Katrinebjerg i det nordlige Aarhus. Det ny center fik stor ros med på vejen af talerne for at ramme perfekt ind i tidsånden for teknologiudvikling.

29.09.2017 | Rasmus Rørbæk

Dekan Niels Chr. Nielsen kunne byde velkommen til et talstærkt publikum. (Foto AU)

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard roste universitetet for fremsynet etablering af forskningscenteret, da regeringen er på trapperne med en handlingsplan for digital vækst (Foto: Peter Hoffmann)

Marianne Kjeldgaard Knudsen fra Grundfos Holding A/S rakte armene ud som en gestus for øget samarbejde med DIGITs dygtige forskere (Foto: AU Foto).

Der var stor interesse for at møde forskningen ansigt til ansigt (og på ansigtet), da arrangementet bød på indsigt i det arbejde, der allerede foregår omkring digitalisering (Foto: AU Foto)

De sidste 50 års fremskridt indenfor elektroniske teknologier har fundamentalt ændret vores samfund globalt, og haft radikal betydning for industri og erhverv. Med etableringen af et strategisk forskningscenter samler Aarhus Universitet en række internationalt førende forskergrupper fra flere institutter til et tværfagligt samarbejde. Onsdag d.27/9 markerede den officielle åbning af det nyeste forskningscenter på Aarhus Universitet: DIGIT.

“Uanset hvor man kigger hen, ser man hvordan digitaliseringen sætter sine tydelige spor i udviklingen af erhverv og samfund generelt. Science and Technology har en ambition om at være et verdensførende fakultet på en række af de globale udfordringer, som menneskeheden står overfor. Det er vigtigt for os, for de studerende, for vores samarbejdspartnere, for Danmark – og hvis vi gør det rigtigt; for hele verden. DIGIT samler excellent grund- og anvendt forskning, der indgyder store forhåbninger og dertil hørende forventninger, som jeg glæder mig til at se indfriet af centerets mange dygtige medarbejdere. Lad mig være den første til at lykønske centerleder Peter Gorm Larsen, og de øvrige i centeret,” sagde dekan Niels Chr. Nielsen, der er initiativtager til etablering af en række interdisciplinære forskningscentre på Aarhus Universitet inden for samfundsmæssigt vigtige områder.

DIGIT er det fjerde af i alt syv strategiske forskningscentre, der etableres på Science and Technology i 2017 for at sikre tværgående samarbejde om forskning og samarbejde med erhvervsliv, kommuner og regioner. Ambitionen er, at fakultetsbrede samarbejder signifikant kan styrke og synliggøre forskning, hvor der både er et stort samfundsmæssigt potentiale og mulighed for at opbygge en international førende aktivitet med stort forskningsmæssigt volumen og stor samfundsmæssig gennemslagskraft. En ambition, der ingenlunde var tabt for borgmester Jacob Bundsgaard ved åbningen af DIGIT:

“Det er det perfekte tidspunkt at åbne et forskningscenter som DIGIT på. Den danske regering er på trapperne med en ny handlingsplan for vækst gennem digitalisering, hvor en række af forslagene til handling rummes i etableringen af dette center. Aarhus Universitet –og dermed byen- har på den måde sikret, at vi er på forkant med den digitale udvikling. Der er i hvert fald flere gode argumenter for at etablere yderligere forskning og talentudvikling, samt at investere stort i arbejdet her på AU, nu hvor DIGIT findes. Tak for fremsynet og tillykke til os alle med centeret,” sagde Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Digitalisering indgår som et centralt element i samtlige globale udfordringer. Digitaliseringstrenden, med dens muligheder og trusler, har i flere år været omdrejningspunkt for forskning og udvikling: ikke mindst for erhverslivet, hvor virksomheder skal navigere i nye markeder og møde en række behov og ønsker.

Marianne Kjeldgaard Knudsen fra Grundfos Holding A/S benyttede lejligheden til at beskrive den udvikling en global koncern skal navigere i, med nye ydelser og funktionaliteter der skal medtænkes i en virkelighed, hvor software skal inkorporeres i et hardwareselskab:

”Grundfos er 71 år gamle. Det betyder, at vi i den grad er modne for en omgang disruption. Det håber vi, at I kan og vil hjælpe os med. Takket være den digitale udvikling kan vi i dag udvikle nye services og produkter. Det betyder, at vi har høje ambitioner – for vores samarbejde med jer. Vi er klar over, at vi har brug for jeres gode hjælp gennem f.eks. forskningsprojekter og en række andre muligheder. Velkommen til. Tillykke med centeret. Vi glæder os til et godt samarbejde,” lød det fra Marianne Kjeldgaard Knudsen, der er Head of Commercial Digital Offerings ved Grundfos Holding A/S.

Efter talerne var der reception og fremvisning af 22 forskellige projekter, hvor de mange fremmødte kunne møde den seneste forskning ansigt til ansigt.

Læs mere om DIGIT her

DIGIT har en hjemmeside, hvor man kan læse meget mere. Find den her.