Dronen ’Penguin B’ overdraget til Aarhus Universitet, og klar til at udforske Grønland

Med godt tre meters vingefang og en marchhastighed på ca. 80 km/t skal landets første større polare-forskningsdrone af denne type nu afsted mod det høje nord. Her bliver den en del af det topmoderne arsenal af forskningsinstrumenter på Villum Research Station. Mandag d. 13. marts blev dronen formelt overdraget til Aarhus Universitet ved en ceremoni på HC Andersen Airport i Odense.

21.03.2017 | Rasmus Rørbæk

Professor Henrik Skov og dekan Niels Chr Nielsen med 'motorskjoldet' fra dronen, der nu er overdraget til Aarhus Universitet. (Fotos: Rasmus Rørbæk)

Der var en række faglige oplæg, der viste de fremmødte, hvor langt dronernes brug i forskningen er kommet. Til højre ses den drone, der nu skal på missioner ved Villum Research Station.

Dronen skal på missioner ca. 900 km. fra Nordpolen, og er den første større polare-forskningsdrone af denne type. Vingefanget er 3,3 meter og den er i alt 2,3 meter lang.

Michael Thorsen fra Integra Aerial Services overdrager 'nøglerne' til professor Henrik Skov.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) spørger interesseret til dronens kommende missioner, da han ankommer til ceremonien.

Med etablering af Villum Research Station ved Station Nord i Grønland i 2015 har danske og internationale forskere fået optimale muligheder for at studere de meget omfattende klimaændringer, og skabe viden om, hvordan det påvirker klima, flora og fauna. Forskningsstationen ligger i det nordligste Grønland kun ca. 900 km. fra Nordpolen.

Mandag d. 13. marts fik den topmoderne forskningsstation et teknologisk ‘boost’, da professor Henrik Skov på vegne af Science and Technology fik overdraget den første af i alt tre fjernestyrede droner, der skal til Grønland for at undersøge indlandsisen, og give videnskaben adgang til nye måder at skabe overblik over klimaforandringernes betydning. Det skete på HC Andersen Airport i Odense, hvor de inviterede gæster kunne se dronen på nært hold, og høre om både den seneste droneteknologi og om den forskning, som udføres ved Villum Research Station.

”Det helt essentielle ved disse droner er, at de gør det muligt at indsamle data hyppigere og til en lavere pris end ved for eksempel bemandede flymissioner. Denne drone er udviklet, så den kan bidrage til de forskningsaktiviteter, som er planlagt på Villum Research Station, og kan gøre det muligt at skabe ny forståelse for de processer, der sker i forskellige istyper.” siger professor Henrik Skov.

Penguin B er udstyret med flere forskellige instrumenter, der alle kan tåle meget lave temperaturer. Det er sikret gennem tests, der blandt andet har inkluderet et fryserum, hvor man har kølet dronen ned til ca. -25 grader. Dens marchhastighed er ca. 80 km/t, og når den sendes afsted på missioner i Grønland, vil dens ’kampvægt’ være omkring 25 kg..

Ombord har dronen en laserskanner og GPS, der vil kunne måle isen med centimeters præcision. Dronens lille computer har en ydeevne som en almindelig arbejdscomputer, men alle dele er minimaliserede og samlet på et meget lille areal i fartøjets forende. Dronen har undergået omfattende tests i HCA Airport, der huser en lang række droneaktiviteter, og er nu klar til opgaverne.

”Penguin B-dronen er udkommet af en bevilling fra VILLUM FONDEN, der har gjort det muligt at skabe en af verdens mest avancerede forskningsstationer nord for Polarcirklen, og et unikt samarbejde mellem Aarhus Universitet DTU-Space samt en række private selskaber med Integra Aerial Services som hovedaktør.

Dette nationale samarbejde er et stærkt eksempel på, at forskning og erhverv kan indgå i værdiskabende synergi. For Science and Technology er det en central og positiv udvikling, at denne type projekter i stigende grad bliver mulige. Det er en udvikling som vi hilser velkommen,” udtaler dekan Niels Chr. Nielsen, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Tillykke til os alle
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) deltog også ved ceremonien. Han benyttede lejligheden til at perspektivere den vigtige danske forskning på klimaområdet, og samtidig ønske tillykke med den nyeste højteknologiske forskningsplatform, der nu får plads på Villum Research Station.

”Tillykke med den nye og topmoderne forskningsdrone, ønsker jeg til Aarhus Universitet, og til samarbejdsparterne og til hele Danmark,” sagde energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) under overdragelsesarrangementet:

”Jeg er glad for, som minister for klimaområdet, at vi nu kan få en drone op til Grønland, der kan undersøge, hvad klimaforandringer kan betyde. Det har stor international bevågenhed, og de dygtige forskere på Aarhus Universitet – og andre steder – der arbejder med dette felt, er rigtig langt fremme. Når jeg er ude internationalt, så bliver man imponeret over den indsats, der sker herhjemme. Jeg glæder mig til at høre meget mere om de fund, man gør med denne Penguin B”.

VILLUM FONDEN har spillet en afgørende rolle for tilblivelsen af Villum Research Station, og har i alt doneret 70,5 mio. kr. til etablering af bygninger, laboratorier og feltmateriale og avancerede topmoderne instrumenter, der bl.a. omfatter mobile laboratorier, droner, landbaserede fjernsensorer, snescootere m.m. i et ellers utilgængeligt landskab langt fra civilisationen. Forskere i arktiske forhold fra hele verden har, siden indvielsen i 2015, benyttet sig af faciliteterne højt mod nord, der består af state-of-the-art laboratorier og udstyr.

Læs mere om dronen, der nu skal til Grønland her.

På den korte video nedenfor ses dronen i flugt over HCA Airport. Den har en marchhastighed på 80 km/t. Klik på de fire pile i nederste højre hjørne for at se videoen i større format.

Science and Technology, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere