Fremtidens materialer skal bygges nu

Der er et overordnet sigte i postdoc Søren Ulstrups arbejde at finde frem til nye egenskaber i nye typer materialer. Med en prestigiøs Sapere Aude bevilling, kan den unge fysiker nu fokusere endnu skarpere på at udforske de fysiske egenskaber i fremtidens byggesten.

15.12.2014 | Rasmus Rørbæk Christensen

Søren Ulstrup er modtager af en Sapere Aude bevilling. (Foto: Peter Gammelby, AU)

Det er ikke mange år siden, verden for første gang hørte ordet ”graphen”. Materialet, der er skabt af et eneste lag kulstof, rummer stadig store løfter til fremtiden, hvor man blandt andet håber, det kan overtage siliciums plads i fremtidens it-teknologi og til at skabe særdeles effektive solceller.

Opdagelsen af graphen førte til en nobelpris i fysik i 2010, da man indså materialets potentiale til at revolutionere moderne teknologi med hurtigere elektronik, pakket ned i et ultratyndt og fleksibelt lag.

Verden over er forskere i fuld gang med at opbygge en forståelse for de grundlæggende fysiske egenskaber af andre lavdimensionale materialer. Nogle af de største udfordringer er forbundet med, hvordan man rent praktisk kan fremstille dem - og fremstille dem i høj nok kvalitet til, at man kan undersøge og anvende dem.

”Mit projekt sigter mod at fremstille og karakterisere andre materialer som graphen, der har lovende elektroniske egenskaber. Dem vil jeg så kombinere i lag - lidt ligesom legoklodser - for at frembringe nye egenskaber,” forklarer postdoc Søren Ulstrup.

Han er modtager af en af de prestigiøse Sapere Aude Forskertalent bevillinger, der har til sigte at udvikle de dygtigste forskeres evner, nationalt og internationalt. Det er præcis, hvad Søren Ulstrup har tænkt sig at gøre, når han møder op hos sin fremtidige forskergruppe ved Lawrence Berkeley National Laboratory i USA:

”Med Sapere Aude-bevillingen har jeg fået midler til at udvide mit post.doc.-projekt med kortere måleophold ved andre laboratorier. Jeg kan udbygge mit netværk, og jeg kan holde mine bånd intakt til de forskergrupper, jeg kender i Danmark og Europa. Bevillingen giver mig også gode betingelser for at præsentere mine resultater ved internationale konferencer. Jeg håber og tror også, at den prestige, der hænger sammen med Sapere Aude-programmet, kan hjælpe mig til at starte en permanent forskerkarriere i Danmark i fremtiden.”

Kontakt:
Postdoc Søren Ulstrup,
Institut for Fysik og Astronomi,
Mobil:2292 7702
Email: soulgen@hotmail.com

Science and Technology, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere
89573 / i31