Hvem er den nye dekan?

Centerleder og professor ved iNANO på Aarhus Universitet Niels Chr. Nielsen (f. 1962) er netop blevet udnævnt til dekan for AU Science and Technology. Han tiltræder den 6. august 2013 og overtager dermed stolen for Brian Bech Nielsen, som fortsætter til posten som rektor.

25.06.2013 | Anne-Mette Siem

Det er en mand med stor forsknings- og ledelseserfaring, som overtager ansvaret for Science and Technology på Aarhus Universitet d. 6. august. Den nye dekan bliver professor Niels Chr. Nielsen, centerleder på iNANO.

Niels Chr. Nielsens akademiske karriere startede på Institut for Kemi, hvor han både tog sin kandidat og sin ph.d., hvoraf sidstnævnte blev delvist udført ved MIT i Boston. Omdrejningspunktet i Niels Chr. Nielsens forskning er udvikling og anvendelse af kernemagnetisk resonans spektroskopi, som gør det muligt at lave detaljerede billeder på atom-niveau.

Med mere end 200 publikationer bag sig og adskillige forskningspriser og store forskningsbevillinger i bagagen har Niels Chr. Nielsen en meget skarp forsknings- og uddannelsesmæssig profil. I en alder af kun 37 år blev han i 1999 professor ved Institut for Molekylær og Strukturel Biologi, og fem år senere blev han professor ved Kemisk Institut. Han har desuden været en meget aktiv skikkelse i forskningspolitik gennem en række fonde, bestyrelser og råd, blandt andet Danmarks Forskningspolitiske Råd. I 2009 blev Niels Chr. Nielsen slået til ridder på baggrund af forskningsindsats og forskningspolitiske virke.

Niels Chr. Nielsen har en solid ledelseserfaring med sig. Han har gennem sin karriere stået i spidsen for en lang række danske og internationale forskningsprojekter, -enheder og -centre. Blandt andet blev han med en bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond i 2005 leder af grundforskningscentret Center for Uopløselige Proteiner. Han har ved Aarhus Universitet etableret et nordeuropæisk kraftcenter for kernemagnetisk resonans spektroskopi. Derudover har Niels Chr. Nielsen været med til at opbygge og siden 2012 været leder af Aarhus Universitets internationalt anerkendte iNANO-center, hvor han har tegnet en markant strategi for interdisciplinær forskning, uddannelse og industrielt samarbejde inden for nanovidenskaben.

Privat er Niels Chr. Nielsen vokset op med fødderne solidt plantet i den nordjyske muld. Som barn slog han sine folder på familiens gård nordenfjords, hvor han gerne hjalp sin far, fiskeribiologen Jørgen Nielsen, med landbrugsdriften. Niels Chr. Nielsen har en tvillingbror, som også er en højt profileret forsker ved Aarhus Universitet og en lillebror, der er forskningsleder på DTU. Niels Chr. Nielsen bor i Brabrand og har to børn, der begge er under uddannelse.

Science and Technology, Medarbejdere