Ildkugle observeret fra Orion Planetarium i Jels

Søndag den 30. marts ved 1-tiden om natten blev en ildkugle observeret af meteor-kameraet på Orion Planetarium i Jels, som Aarhus Universitet er med til at drive. Ildkuglen menes at være et meteor-nedslag og jagten er nu gået ind for at finde meteoritten.

03.04.2014 | Christina Troelsen

Ildkuglen som den blev observeret fra Orion Planeteriet ved Jels, hvor et kamera står permanent for at observere ildkugler. Foto: Orion Planetarium

På Orion Planetarium i Jels blev ildkuglen optaget af deres meteor-kamera, som permanent overvåger nattehimlen netop for at opfange billeder af ildkugler. Kameraet er et ud af fem, der står som et netværk placeret rundt omkring i Danmark og koordineres fra Københavns Universitet.

Ildkuglen havde en fart på omkring 24 km/s mens den faldt ned, og den havde en rimelig horisontal faldvinkel, hvilket gjorde at den kunne ses forholdsvis lang tid på himlen.

Samtidig hørte vidner et højt brag, som kunne tyde på, at ildkuglen har været meget tæt ved jorden og er brudt igennem lydmuren.

Se videoptagelsen af ildkuglen herunder:

En ildkugle forekommer, når et stykke sten falder igennem Jordens atmosfære, der bremser stenen og derved varmer den op og får den til at lyse. Ildkugler er store stjerneskud, og kan være lysstærke nok til at lyse hele himlen op.

Planetarieleder Lars Petersen fra Orion Planetariet i Jels mener desuden, at det er en god mulighed for, at ildkuglen var stor nok til, at den er landet et sted på jorden.

Indkredsningen af et muligt nedfaldsområde er nu i fuld gang, og alle oplysninger fra folk, der har set eller oplevet noget, samles ind. Læs mere på ku.dk

Yderligere information:

Planetarieleder Lars Petersen