Ingeniør i Aarhus 100 år: Ingeniørfaget har en lys fremtid

Fredag den 20. november fejrede ingeniørområdet på Aarhus Universitet 100 års jubilæum. 200 mennesker deltog i festlighederne, som blev skudt i gang med et symposium om bl.a. robotter og den teknologiske udvikling i bankverden.

24.11.2015 | Caja Lola Schou Tofft

”Vi ingeniører har en lys fremtid”, startede Conni Simonsen sin tale ved ingeniørområdets 100 års jubilæum. Hvis ikke de tilstedeværende i lokalet allerede vidste det, så fik de det af vide nu.

Temaet for jubilæet var nemlig ”Future advanced technologies and their societal impact”, set i forhold til ingeniører i samfundet.

Ny teknologisk æra
Nell Watson, ingeniør og entreprenør fra Singularity University, lagde ud med et foredrag om robotter og computere. Ifølge Nell Watson vil vi snart se en transformation i robotternes verden. Hvor de nu skal programmeres til at gøre noget, vil de i fremtiden kunne interagere med mennesker:

”Lige nu er robotter blot maskiner uden følelser og antagelser. I fremtiden vil de kunne indsamle viden og bygge erfaringer på denne. Præcis som mennesker kan. Ud fra den viden kan robotten danne sig erfaringer, indsamle informationer, og derved forudse en fremtid. Alt dette kan den bruge til interaktion med mennesker” fortalte Nell Watson, og supplerede med, at vi helt generelt er på vej ind i en ny teknologisk æra, hvor mennesket kan blive ét med maskinen.

”Nanorobotter er i udvikling, og snart er muligheden for, at de kan komme ind i hjernen på mennesker, ganske sandsynlig”.

Teknologien udfordrer den verden vi kender
Den nye teknologiske æra drejer sig ikke kun robotter der nu kan lave mad og gøre rent. Den har også været med til at redefinere kundeoplevelsen i forskellige brancher:

”Vi er blevet nødt til at re-tænke os selv. Fjerne alt hvad der definerer en bank i dag, og se det hele fra en ny teknologisk og kundevenlig synsvinkel. Vi må omfavne den teknologiske udvikling, for hvis vi prøver at kontrollere den, så vil den dø” fortalte Simon Haldrup, ingeniør og executive vice president hos Danske Bank.

Simon Haldrup forsikrede om, at bankverden snart ville blive endnu mere digitaliseret end den allerede er.

”Det her bliver måske hverdag” sagde han, og pegede, til publikums store morskab, på et billede af en smartphone med et billede af et hus på displayet. Under huset stod der 3,2 millioner samt teksten ”swipe for at købe”.

Kompetente ingeniører
At der er brug for ingeniører i en verden med stor teknologisk fremgang, var der ingen i tvivl om, da dagen nåede til vejs ende. Ifølge dekan Niels Chr. Nielsen skal ingeniørerne spille en større og større rolle i samfundet, og det er vigtigt at de er dygtige og kompetente. Men uanset hvor dygtige ingeniører vi har, vil der altid være ting der ikke kan kontrolleres. Så må vi blot læne os tilbage og håbe på det bedste.

Se flere billeder fra jubilæet her