Kan du gætte, hvem du er?

Et nyt forskningsprojekt skal, sammen med Danmarks Radio, hjælpe forskere til at kortlægge danskernes hjernefunktioner ved at spille computerspil. Projektet skal hjælpe med at skabe et tankernes atlas over Danmark, og give den enkelte spiller feedback om den måde, man spiller på. På den måde kan projektet både sige lidt om, hvem spilleren er – og en del om, hvordan vi mennesker tænker.

10.09.2018 | Rasmus Rørbæk

Fra venstre: Dekan Niels Chr. Nielsen, prodekan Per Balslev, professor Jacob Sherson og til slut redaktionschef Carsten Nymann. (Foto: Rasmus Rørbæk)

Danmarks Radio og forskere fra ScienceAtHome ved Aarhus Universitet er gået sammen i et nyt partnerskab, hvor danskerne skal være med til at bygge Danmarks nye superhjerne.

Ved at spille særlige computerspil kan danskerne få adgang til spil, der kræver lidt af de små grå. Hver spiller vil spille på hver sin måde, og det kan hjælpe forskerne med at udvikle en model for menneskelig intelligens.

Spillene indsamler viden om, hvordan vi bruger vores intuition til at klare små gåder og opgaver. Det vil sige, at hver spiller for hvert spil vil give en lille brik til en stor model, der forhåbentlig kan hjælpe til en ny forståelse af, hvor vi mennesker søger hen i vores eget tankeatlas, når vi søger efter nye løsninger på opgaver.

Konceptet bag denne forskningstype kaldes Citizen Science, folkevidenskab i en lidt flad dansk oversættelse, og det har været fokuspunkt for Jacob Shersons arbejde siden 2011, hvor han begyndte at udforske muligheden.

Spillet hedder Skill Lab: Science Detective, og er et samarbejde mellem Science and Technology og Danmarks Radios Viden redaktion. For nylig blev projektet skudt i gang med en reception med deltagelse af dekan Niels Chr. Nielsen, redaktionschefen for DR Viden Carsten Nymann, prodekan Per Balslev fra BSS samt, naturligvis, professor MSO Jacob Sherson.

Læs mere om ScienceAtHome på forskningsgruppens hjemmeside.

Projektets hjemmeside drives af Danmarks Radio: se meget mere her om indhold og spil. (linket åbner i et nyt vindue.)


Medarbejdere
89573 / i31