Masterclasses giver pote

Seks institutter på Science and Technology hentede tilsammen 12 Marie Skłodowska-Curie Fellowships hjem i 2017-runden, og yderligere to er på venteliste. Det er mere end en fordobling i forhold til 2016 – og det endda på baggrund af færre ansøgninger.

21.02.2018 | Peter F. Gammelby

Fra den første Marie Skłodowska-Curie masterclass i 2016, hvor 58 unge forskere fra det meste af verden deltog i tre dages tre dages kombineret workshop/karrieredag/matchmaking på Aarhus Universitet. Foto: Lars Kruse, AU.

De seneste to års målrettede indsats for at tiltrække unge forskningstalenter og EU-stipendier til Aarhus Universitet giver nu afkast – navnlig for institutterne på Science and Technology.

Tilsammen tegner ST sig for 12 af de 18 Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowships (MSCA IF), som EU Kommissionen har bevilget AU i 2017-runden.

I 2016-runden fik ST fem fellowships.

Fremgangen skyldes i høj grad de Marie Skłodowska-Curie Masterclasses for potentielle stipendiater, som universitetet arrangerede i 2016 og 2017.

Hjælp til ansøgninger

Arrangementerne var en slags matchmaking workshops, hvor unge forskere fra det meste af verden hver især fik mulighed for at møde AU-forskere fra de relevante sektioner og diskutere en mulig Marie Curie-ansøgning – og få hjælp til at udfylde ansøgningen, hvis den gensidige attraktion var stor nok.

Hjælpen til ansøgningen er tydeligvis nyttig. I 2016-runden fik ST fem fellowships ud af 77 ansøgninger, mens de 12 fellowships i 2017-runden var udløst af blot 67 ansøgninger. Af de 12 havde otte af de nye stipendiater deltaget i en masterclass på ST.

Bevillingerne er endnu under kontraktforberedelse. Med det forbehold kan deres fordeling opgøres sådan:

Agroøkologi   1
Bioscience   4
Fysik og Astronomi  3
Geoscience   1
Kemi1
Molekylærbiologi og Genetik  2

På reservelisten ligger to fellowships, et til Kemi og et til iNANO.

Succes'en fortsætter

Masterclass-arrangementerne i 2016 og 2017 var oprindeligt bevilget som et pilotprojekt, men de gode resultater har givet blod på tanden, så i maj holder ST sammen med Forskningsstøtteenheden en ny Marie Curie masterclass.

Dekan Niels Chr. Nielsen glæder sig over, at indsatsen bærer frugt. Både fordi rekruttering af de mest lovende forskere fra andre lande er centralt i universitetets strategi, da det styrker forskningsmiljøet og udveksling af viden – og fordi MSCA-programmet er en hurtig og effektiv måde at styrke en forskergruppe på.

”Samtidig kan vi håbe, at en del af de 12 stipendiater vælger at blive på Aarhus Universitet, når deres fellowship er forbi. Der er grund til rose forskerne, ST’s forskningsudvalg, Forskningsstøtteenheden og de dygtige fundraisere på institutterne for den flotte indsats. Tillykke med det flotte resultat. Til os alle,” udtaler dekan Niels Chr. Nielsen.