MAX IV: Ringen er åbnet

Synkrotronen MAX IV i Skåne blev officielt åbnet den 21. juni. AU er med i konsortiet bag én af de planlagte 25 beamlines, nemlig DanMAX.

29.06.2016 | Peter Gammelby

På billedet hjælper kong Carl 16. Gustaf, statsminister Stefan Löfven og (bagerst) MAX IV’s direktør Christoph Quitmann med at åbne den tunge dør til den store lagerring. Foto: Kennet Ruona

I overværelse af den svenske konge Carl 16. Gustaf og 500 indbudte gæster åbnede den svenske statsminister Stefan Löfven den 21. juni officielt synkrotronen MAX IV i Skåne.

Blandt de 500 gæster befandt sig dekan Niels Chr. Nielsen fra Science and Technology. Aarhus Universitet – og dansk materialeforskning i det hele taget – har nemlig en stor interesse i MAX IV. Lagerringen på 528 meters omkreds betegnes som den klareste røntgenkilde i verden, og Aarhus Universitet er med i konsortiet bag én af de planlagte 25 beamlines, nemlig DanMAX.

Beamlinjen skal være klar til brug i 2019 og bestå af et strålerør med to målestationer til henholdsvis 3D-billeddannelse og diffraktionsmålinger.

Se video fra indvielsen.

Læs mere DanMAX: Unik mulighed for danske virksomheder i konkurrencen om at udvikle fremtidens materialer