Ny formidling i Botanisk Have giver publikum indsigt i den danske natur

Fredag 21. august byder Aarhus Universitet velkommen til Danske Plantesamfund i Botanisk Have. Dermed kan man gå på opdagelse i den danske natur midt i Aarhus C.

20.08.2015 | Susanne Kirkfeldt, Sciencemuseerne

Man kan gå på opdagelse i den danske natur midt i Aarhus C, når Danske Plantesamfund åbner i Botanisk Have. (Foto: Susanne Kirkfeldt)

Pjusket tørvemos, rundbladet soldug, strandarve og trævlekrone er en del af den danske natur. Det er også nogle af de planter, som gror i Botanisk Haves område, Danske Plantesamfund, hvor ny formidling giver publikum indsigt i den danske natur og vores samspil med den.

Fra den 21. august byder Aarhus Universitet velkommen til Danske Plantesamfund i Botanisk Have. Her kan man gå på opdagelse i karakteristiske danske naturtyper med en mangfoldighed af planter og samtidig komme helt tæt på naturen med fortællinger, fakta og små film. Man kan desuden få et vigtigt indblik i, hvordan vi mennesker gennem tiderne har påvirket naturen - og stadig gør det.

Vigtigt at sætte fokus på dansk natur

Den danske natur er rig på oplevelser og meget varieret. Men den er samtidig i tilbagegang. Mangfoldig-heden af både planter og dyr er truet. Områder, hvor naturen får lov til at brede sig, indskrænkes. Danmark er det mest intensivt opdyrkede land i Europa. Landbruget optager mere end 60% af landets areal, og dyr som sommerfugle og harer kan være et sjældent syn.

”Viden om naturen er afgørende for at kunne bevare den,” siger Finn Borchsenius, der er faglig leder i Væksthusene. ”Med Danske Plantesamfund sætter vi fokus på dansk natur og inviterer publikum til at gå på opdagelse i en række danske naturtyper i miniformat. Det håber vi vil skabe en bevidsthed og refleksion hos publikum om naturen, og hvordan vi bedst bevarer den. Samtidig vil vi gerne give de besøgende lyst til at tage ud i naturen på egen hånd.”

Byrummets grønne oaser

Åbningen af Danske Plantesamfund sker i forlængelse af Væksthusenes omfattende renovering og
ombygning. Og der er en stor interesse for Væksthusene. Knap 300.000 har besøgt stedet, siden det åbnede i 2014, hvilket er langt over det forventede.

”Vi er meget glade for den store publikumsinteresse. Det er en længe næret drøm, der er gået i opfyldelse.”, siger Bent Lorenzen, direktør for Science Museerne, Aarhus Universitet. ”Det har vist os, at vi har ramt et behov. Både for at bruge stedet som en grøn oase i byrummet og som en platform for læring og formidling. Så nu glæder vi os til at tilføje endnu en brik og åbne Danske Plantesamfund.”

Yderligere oplysninger:

Direktør for Science Museerne Bent Lorenzen mobil 2899 2217. Mail: bent.lorenzen@science.au.dk
Fagleder i Væksthusene Finn Borchsenius mobil 2381 5322. Mail: finn.borchsenius@biology.au.dk

Læs mere på Sciencemuseernes hjemmeside

Medarbejdere, Offentligheden / Pressen