Penge til planter og publikum

Med 7,8 millioner i støtte fra Nordea-fonden kan Science Museerne ved Aarhus Universitet fuldføre drømmen om nyt naturformidlingscenter i Væksthusene i Botanisk Have til brug for borgere i Aarhus samt byens grønne foreninger. Formidlingscenteret, som åbner september 2014, bliver et udstillingsvindue for en del af den naturvidenskabelige forskning ved Aarhus Universitet.

06.12.2013 | Anne-Marie Dalgas

Formidling til skolebørn

I formidlingscentret kan publikum gå på opdagelse i plantesamlingerne, mens de dykker ned i fortællinger om botanikken og naturen. Men også udfordres med engagerende film og billeder, der giver en forståelse for, hvordan mennesket påvirker naturen. Udenfor i Botanisk Have kan publikum møde fortællinger om typiske danske landskabstyper som hede og strand og blive inspireret til at tage ud i ’den rigtige’ natur.

Plads til indsigt og oplevelser

’Tilknytning til forskermiljøet på Aarhus Universitet, de flotte faciliteter i Væksthusene og de enestående plantesamlinger giver et ideelt udgangspunkt for at skabe en ny type formidlingscenter med plads til indsigt, læring og rekreative oplevelse’, siger direktør for Science Museerne, Aarhus Universitet, Bent Lorenzen.

’Støtten fra Nordea-fonden er med til at sikre de rigtige rammer og platforme for formidlingen, som blandt andet skal bygge på inddragelse af publikums egne holdninger og oplevelser. Formidlingen vil også inddrage aktuel forskning på Aarhus Universitet om bl.a. den truede artsdiversitet, klimaforandringernes påvirkning på verdens flora og hvordan planternes opbygning kan give os inspiration til nye tekniske løsninger, siger faglig leder i Væksthusene Finn Borchsenius.

’Vi håber, at den topmoderne formidling af forskningen fra Aarhus Universitet vil fremme forståelsen af både national og global natur og inspirere flere til at komme ud i naturen,’  siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden. Fonden støtter aktiviteter, der fremmer det gode det liv inden for sundhed, motion, natur og kultur.

Nyt formidling i nye rammer

Når publikum besøger centeret kommer de ikke kun til at møde formidling i plantesamlingerne. I cafeen, på toiletterne og ved andre faciliteter vil de besøgende kunne møde historier om naturen og botanikken. I centeret bliver der indrettet formidlingsrum til skole- og gymnasieklasser, ligesom områdets grønne foreninger skal kunne bruge centerets faciliteter til møder og andre aktiviteter. Et udstillingsrum skal præsentere skiftende udstillinger, og endelig rummer centeret også en cafe, som kan blive et trækplaster for folk på tur i Botanisk Have.

Fakta

Centeret og væksthusene åbner efterår 2014 og der forventes et årligt besøgstal på 80.000. Væksthusene er de senere år blevet renoveret og tilføjet nye publikumsfaciliteter samt et nyt tropehus. Dette arbejde er støttet af Real Dania, Aarhus Kommune og Aarhus Universitet.

Yderligere oplysninger

Direktør for Science Museerne Bent Lorenzen; mobil 2899 2217. Mail: bent.lorenzen@science.au.dk

Fagleder i Væksthusene Finn Borchsenius; mobil 2381 5322. Mail: finn.borchsenius@biology.au.dk