Planetjæger og stjernelytter udnævnt til professor

Hans Kjeldsen er udnævnt til professor i observationel asteroseismologi og exoplanetforskning ved Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet. Målet for Hans Kjeldsens forskning er at forstå stjernerne, deres indre, deres omgivelser og aktivitet samt deres planetsystemer.

13.12.2013 | Rasmus Rørbæk Christensen

Hans Kjeldsen er ny professor ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet. (Foto: Lars Kruse/AU)

I stjerners indre eksisterer lydbølger, som på overfladen af stjernerne skaber ændringer i stjernens lysstyrke. På sin vis kan man sige, at man lytter til de toner, en stjerne udsender og omsætter ’klangen’ af tonerne til viden om fysiske forhold i stjernens indre. Asteroseismologi kaldes den teknik, der undersøger lydbølgerne på vej gennem stjerner. Ud fra dem kan forskerne udvikle teorier om stjerners og planeters opbygning og udvikling. Det er i dette felt, at Hans Kjeldsen arbejder på Aarhus Universitet.

”Vi er midt i den gyldne æra for observationer af Universet. Det er først indenfor de sidste ti år, at vi har fået fantastiske muligheder for at studere stjernernes egenskaber og opdage, observere og indsamle data om fremmede solsystemer. De sidste år via rumsonden Kepler, som har givet os helt unikke informationer om stjerner og planetsystemer. Nu ved vi, at der findes et utal af planeter på størrelse med Jorden i Universet, og vi har skabt fundamental ny indsigt i stjernernes livscyklus,” siger professor Hans Kjeldsen.

Viden skal deles
Undervisning har altid fyldt meget i Hans Kjeldsens hverdag, og han ser det som en af sine fornemste opgaver at undervise og formidle på alle niveauer af uddannelsen i astronomi. I 2010 modtog han Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Pædagogiske Hæderspris for sin undervisning.

Det er ikke kun universitetsstuderende, som nyder godt af Hans Kjeldsens evner som formidler. Han holder omkring 50 foredrag om året i diverse foreninger, på folkeskoler, gymnasier, højskoler, seminarier, planetarier, højskoler og folkeuniversitetet. Han har sammen med en kollega forfattet undervisningsbogen ”De dynamiske stjerner” til fysikundervisningen, og de er sammen ved at lægge sidste hånd på nyt undervisningsmateriale om exoplaneter.

Hans Kjeldsen (f. 1963) blev cand.scient. i astronomi fra Aarhus Universitet i 1989 og fik efterfølgende sin ph.d.-grad samme sted. En del af ph.d.-projektet foregik ved Nordisk Optisk Teleskop på La Palma. Fra 1992-1993 var han ansat ved Det Europæiske Sydobservatorium i Tyskland og siden 1994 har han været ansat ved Aarhus Universitet, først som postdoc og adjunkt og fra 2004 som lektor.

Udover sin forskning og undervisning er Hans Kjeldsen centermanager i grundforskningscentret Stellar Astrophysics Center (SAC), som åbnede i 2012 og som ledes af professor Jørgen Christensen-Dalsgaard.

Derudover sidder han i adskillige bestyrelser og komiteer, herunder kan nævnes formand for Nordisk Optisk Teleskops teknisk-videnskabelige komité, medlem af Nordisk Optisk Teleskops bestyrelse, næstformand for Det Europæiske Sydobservatoriums brugerkomité, medlem af Fagligt Forum for Fysik og medlem af Odder Gymnasiums bestyrelse.

Hans Kjeldsens forskning er gennem tiden bl.a. blevet finansieret gennem bevillinger fra Danmarks Grundforskningsfond, EU, FNU, Carlsbergfondet, Villum fonden, samt gennem internationale samarbejder.

Hans Kjeldsen holder tiltrædelsesforelæsning 8. januar 2014 kl 14.00.

Læs mere om nogle af de fund, Hans Kjeldsen har været med til at gøre:

Liv i rummet: Så tæt på – og dog så langt væk

Rodet solsystem gør oprør mod teorierne

Universets hidtil mindste planet er fundet

Kepler. En satellit til historiebøgerne

Kontakt: