Populære foredrag om naturvidenskab begynder ny sæson

Offentlige foredrag i Naturvidenskab har udviklet sig til en enorm publikumssucces. Den nye sæson lægger ud med salt i celler og mørkt stof i universet – og får igen besøg af Ig Nobel.

23.02.2015 | Christina Troelsen

Offentlige foredrag i Naturvidenskab er en støt voksende succes og over 27.000 gæster tilmeldte sig sidste års foredragsrække. (Foto: AU Foto)

Nogle af foredragene videotransmitteres til bl.a. biografer og forsamlingshuse rundt om i Danmark og så langt som til Nuuk i Grønland. (Foto: AU Foto)

Vidste du at, alle vores celler er helt afhængige af salt, at universet udvider sig hurtigere og hurtigere - sandsynligvis fordi det er fyldt med mørk energi, og at stjerner, planetsystemer og liv ikke ville eksistere uden mørkt stof? Vidste du, at Grønlands indlandsis, der er et spejl på de klimavariationer, der påvirker hele jorden, alene i 2013 blev 400 milliarder ton mindre? Og vidste du, at hunde helst besørger med kroppen rettet ind efter Jordens nord-syd akse?

Offentlige foredrag i Naturvidenskab begynder en ny sæson i denne uge og giver dig svar på disse og mange, mange andre forunderligheder.

Der er gratis adgang. Så tag et pusterum fra hverdagen og hør naturvidenskabelige forskere fortælle om de nyeste opdagelser og erkendelser på en måde, så alle kan være med.

Foredragsrækken i Aarhus har stor succes. Op til 800 gæster finder vej, hver gang der er foredrag og de fleste af foredragene gentages derfor tre aftner i træk for at imødekomme efterspørgslen.

Som noget nyt transmitteres nogle af foredragene i Søauditorierne i Aarhus direkte til biografer, forsamlings-, borger- og kulturhuse og gymnasier. Dermed kan folk også opleve de populære foredrag i fx Ry Biograf, Biografen Samsø, Vejerslev, Skjoldelev og på 15 gymnasier – endda så langt væk som på Nuuk Gymnasium i Grønland.

I dette forår er der foredrag om:

• Cellernes saltbalance, hvordan virker den og hvad sker der, når den ikke virker
  • Big bang og den nyeste forskning i kosmologi
  • Den empatiske hjerne
  • En rejse fra de første ekspeditioner til den nyeste is- og klimaforskning i Grønland
  • Foredrag med bl.a. tre forskere som er nyeste prismodtagere af den legendariske Ig Nobel-pris, som viser naturvidenskab med et eftertænksomt glimt i øjet.

Alle foredrag bliver holdt i Søauditorierne, Universitetsparken, fra kl 19-21. Første foredrag begynder tirsdag d. 24. februar. Hvis du kan få plads, er der også mulighed for en flot buffet inden foredragene.

Til forårets fem foredrag har 10.200 gæster allerede tilmeldt sig inden foredragene begynder. Men der er stadig pladser, da 1/3 af sæderne først frigives ugen op til foredraget.

Læs mere om foredragene og reserver en plads på: scitech.au.dk/foredrag/Aarhus/F2015, hvor du også kan tilmelde dig nyhedsbrevet for foredragsrækken.

Offentligheden / Pressen, Medarbejdere