Rumrejsen 2015: Vær med til et stykke Danmarkshistorie!

Klokken 06:34 den 2. september bliver Andreas Mogensen den første danske astronaut nogensinde. I forbindelse med den historiske begivenhed er der åbent hus i Søauditorierne i Aarhus fra klokken 05:30 med morgenbrød, storskærm og en række eksperter for alle interesserede.

25.08.2015 | Rasmus Rørbæk Christensen

Andreas Mogensen bliver den første danske astronaut. (Foto: NASA/ESA-J.Blair)

Oplev et stykke Danmarkshistorie, mens det sker: Den 2. september opsendes den første danske ESA-astronaut Andreas Mogensen på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS. Andreas Mogensen opsendes med en russisk Soyuz TMA-18M løfteraket fra den russiske rumhavn i Baikonour i Kazakhstan.

Aarhus Universitet Science & Technology markerer sammen med Grundforskningscenteret Stellar Astrophysics Centre og Science Museerne den historiske begivenhed ved at invitere til åbent hus i Søauditorierne. Her er det muligt at komme og følge opsendelsen live på storskærme sammen med en række eksperter og få indsigt i de mange aspekter i en rumopsendelse og i den mission, den danske astronaut skal udføre.

”Det er en historisk begivenhed for Danmark, som vi alle kan finde glæde og stolthed i. Her på Aarhus Universitet har vi gennem en årrække opbygget et verdensførende forskningsmiljø for rumforskning, og derfor glæder vi os særligt over at kunne dele denne festdag med alle interesserede: Her vil bl.a. nogle af vores dygtige rumforskere nemlig stille deres viden til rådighed for interesserede.

Fra Science & Technologys side håber vi, at mange vil tage i mod vores invitation til at komme og opleve Andreas Mogensens opsendelse,” siger dekan Niels Chr. Nielsen, Aarhus Universitet – Science & Technology.

Opsendelsen af Andreas Mogensen sker ifølge planen klokken 06:34 dansk tid, men dørene åbnes fra kl. 5.30-8.00 i Søauditoriet, Aarhus Universitet, hvor der vil være masser af spændende aktiviteter med bl.a. forskeroplæg og direkte transmissioner.

I morgenens løb vil eksperter fortælle om selve forløbet af opsendelsen, om rumstationen ISS, og om nogle af de udfordringer, som ligger til grund for manøvrer i rummet. Desuden kan gæsterne høre om den russiske arbejdshest Soyuz - som både er betegnelsen for en raket og et rumskib. Vi skal også høre om livet og problemerne ved at være vægtløs, om de forsøg som Andreas Mogensen skal udføre på sin mission – og meget andet.

For børnefamilier er der her en enestående chance for at få en historisk oplevelse, som man vil huske for resten af livet – med tid til at nå i skole eller på arbejde bagefter.

Tilmelding:
Søauditoriet har åbent fra kl. 5.30 – 8.00 for alle interesserede efter først til mølle-princippet. Der er gratis entré, og vi byder på kaffe og ’rumstykker’ . Tilmeld dig her

Program
Fra klokken 05:30 og hen over morgenen vil der være en række oplægsholdere, og mulighed for at stille spørgsmål til forskere. Der vil også være indslag fra andre steder i landet og live fra opsendelsen i Kazakhstan. (Ret til ændringer forbeholdes, da der kan ske forsinkelser osv):

05:30: Dørene åbnes til Søauditoriet
06:15: Vi følger med live, når Andreas Mogensen opsendes kl. 06:34
06:50: (cirka): Oplæg fra forskere, spørgsmål fra publikum, information om rumrejsen.
08:00: Tak for nu.

Fra klokken 8:00 til 16:00 vil der være en række aktiviteter på Steno Museet, hvor publikum bl.a. kan følge med, når astronauterne kommer op til rumstationen. Der er gratis adgang til Steno Museet hele denne dag.

Launch-eventen: Rumrejsen 2015 er støttet af Aarhus Universitet, Science & Technology og Danmarks Grundforskningsfond. Rumrejsen 2015 er støttet af Nordea-fonden og Lundbeckfonden. Læs meget mere om missionen og Andreas Mogensen på www.rumrejsen.dk

For yderligere information:
Planetarieinspektør Aase Roland Jacobsen