Stor international forskningspris til Bo Barker Jørgensen

Professor Bo Barker Jørgensen, leder af Center for Geomikrobiologi ved Aarhus Universitet, modtager natten til lørdag den 4. marts den meget anerkendte internationale forskningspris A.C. Redfield Lifetime Achievement Award på Hawaii.

03.03.2017 | Peter Bondo Christensen

Professor Bo Barker Jørgensen, leder af Center for Geomikrobiologi, Aarhus Universitet. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet

Bo Barker Jørgensen har deltaget i utallige forskningsekspeditioner kloden rundt, her er han på Svalbard. Foto: Bo Barker Jørgensen

Bo Barker Jørgensen interviewes ombord på forskningsskibet Greatship Manisha. Interviewet blev bragt i DR’s Vores vejr i efteråret 2013. Foto: Carol Cotterill, ECORD IODP Expedition 347 Baltic Sea Paleoenvironment

Prisen gives for Bo Barker Jørgensens livslange og banebrydende arbejde inden for mikrobiel økologi og biogeokemi i marine sedimenter, lige fra de øverste lag til den dybe biosfære flere kilometer nede i havbunden.

Det er en pris i den internationale forskningsverdens absolutte superliga, Bo Barker Jørgensen her får tildelt. Prisen uddeles af 'Association for the Sciences of Limnology and Oceanography' (ASLO), en internationalt videnskabelig sammenslutning, der blev grundlagt i 1948.

Forbløffende indflydelse på forskningen

I en pressemeddelelse om indstillingen skriver ASLO bl.a.: "Bo Barker Jørgensen har ført an i at fremme vores forståelse af biogeokemi og mikrobiel økologi i marine sedimenter. Hans publikationer er blevet citeret mere end 32.000 gange, og to af hans publikationer har over tusind citater hver. Kolleger siger, at disse statistikker er et bevis på Jørgensens "forbløffende indflydelse på videnskaben og en hyldest til den store effekt af hans livslange arbejde."

ASLO fremhæver også Bo Barker Jørgensens tidligste forskningsarbejde om svovlkredsløbet i marine sedimenter. Her udviklede Bo Barker Jørgensen en eksperimentel målemetode, der stadig anvendes i dag, og artiklen fra dengang er stadig en af de mest citerede artikler inden for marin biogeokemi.

Mikroelektroder

Arbejdet med hans daværende ph.d.-studerende og nuværende professorkollega, Niels Peter Revsbech på Aarhus Universitet i de sene 1970'ere og tidlige 1980'ere, er også et højdepunkt i en lang og glorværdig forskningskarriere. De to forskere udviklede en ilt-mikroelektrode og viste for første gang, at ilt kun trænger få millimeter ned i kystnære sedimenter.

"Det var en opdagelse, der chokerende det videnskabelige samfund, og deres indførelse af mikroelektroder har revolutioneret vores forståelse af forekomsten af og dynamikken i ilt og andre oxidanter i marine sedimenter," står der i prisindstillingen.

Super-mentor

Bo Barker Jørgensen er berømt ikke alene for at have udviklet ​​teknikker og instrumenter, samt at have skrevet mange indflydelsesrige naturvidenskabelige artikler og bogafsnit. Han æres også med prisen for sit arbejde som mentor for en lang række unge forskere, hvoraf mange er blevet til fremragende forskere, der selv har etableret internationale slagkraftige forskningsgrupper.

"Listen af studerende, postdocs og kollegaer som Bo har været mentor for er en virtuel 'familiestambog' inden for marin mikrobiologi," lyder det i prisindstillingen.

Opbygger verdenscentre

Bo Barker Jørgensens visioner for den mikrobielle forskning fik ekstra spillerum, da han var med til at opbygge et nyt Max Planck Institut for Marin Mikrobiologi i Bremen. Bo Barker Jørgensen fungerede som direktør for instituttet fra 1992-2011, og var med til at etablere det som en af ​​verdens førende inden for forskning i marine mikrober.

I 2007 etablerede Bo Barker Jørgensen Center for Geomikrobiologi i Aarhus, hvor han har opbygget et internationalt hold af førende forskere med fokus på sedimenter i den dybe biosfære.

"Gruppen giver fundamental, ny indsigt i det største, men også mindst kendte, økosystem på Jorden, nemlig havbundens dybe biosfære," hedder det i indstillingen til prisen.

 

FAKTA:

The A.C. Redfield Lifetime Achievement Award er en prestigefyldt ærespris, som gives for banebrydende forskning og langvarige resultater inden for limnologi og oceanografi. Prisen er en anerkendelse af modtagerens bidrag til både forskning, uddannelse og samfundet. Prisen blev første gang uddelt i 1994 og har sit navn efter Alfred Clarence Redfield, en amerikansk oceanograf, som opdagede det konstante forhold mellem kulstof, kvælstof og fosfor i havets planktonalger, i dag kaldet Redfield-forholdet.

Prisen overrækkes på Aquatic Sciences Meeting i Honolulu, Hawaii den 3. marts 2017 kl. 18.00 lokal tid.

ASLO, Association for the Sciences of Limnology and Oceanography, er en internationalt akvatisk videnskabelig organisation, der blev grundlagt i 1948. I mere end 60 år har ASLO været den førende faglige organisation for forskere og undervisere inden for akvatiske videnskaber. ASLO's formål er at fremme et mangfoldigt, internationalt videnskabeligt samfund, der skaber, integrerer og formidler viden på tværs af hele spektret af akvatiske videnskaber, at fremme den offentlige bevidsthed om akvatiske ressourcer og forskning, og fremme videnskabelig uddannelse samt forvaltning af vandmiljøet.

Priser til Bo Barker Jørgensen

Gennem sin lange karriere har Bo Barker Jørgensen modtaget adskillige priser og udmærkelser for sit imponerende arbejde: 

Fellow of the Geochemical Society, 2001
The G. Evelyn Hutchinson Award (ASLO), Savannah, USA, 2004
The ECI Prize, International Ecology Institute, Germany, 2004
Æresdoktor, Syddansk Universitet, 2006
Fellow of the American Academy of Microbiology, 2009
Fellow of the European Academy of Microbiology, 2009
The German Environmental Prize, 2009
The Jim Tiedje Award, International Society for Microbial Ecology, 2010
Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris, Aarhus Universitet, 2013
A. C. Redfield Award (ASLO), Honolulu, USA, 2017 

 

Kontaktoplysninger:

Professor Bo Barker Jørgensen
Center for Geomikrobiologi, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
Mail: bo.barker@bios.au.dk 
Tlf: +45 20 10 21 23 

Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
89573 / i31