Studiestart for diplomingeniører

Onsdag den 24. januar var der studiestart for vinteroptaget på diplomingeniøruddannelserne. I alt 363 nye ingeniørstuderende tog hul på en fremtid, hvor ingeniører er efterspurgte som aldrig før. 221 startede på Navitas, 142 på Katrinebjerg.

25.01.2018 | Amalie Tromborg Thaysen

Konstruktioner lavet af sugerør er skam ikke for sjov på byggeteknik.

Formiddagen gik med flere forskellige navnelege for på bedste vis at bryde isen.

På Navitas blev de nye studerende på Bygningsteknik, Bygningsdesign og Maskinteknik modtaget med åbne arme – bogstaveligt talt: Man var knap nok nået ind ad døren, før et par udstrakte arme mødte en for at give et kram. Det er sådan, ingeniørtutorerne altid byder deres nye studerende velkomne.

Derefter går turen ind i auditoriet, fyldt til bristepunktet. Alle var spændte og klar på at høre dekan Niels Chr. Nielsen holde sin velkomsttale.

”Wow, der er godt nok mange – det er fantastisk at se! Det er de to bedste dage på universitetet, når der starter nye studerende til vinter- og sommerstart. I har nu trådt ind i en ny epoke i jeres liv, og vi vil gøre vores bedste for at gøre det til en god tid. I har valgt et studie med en fremtid, hvor virksomhederne nærmest hungrer efter nyuddannede med kvalifikationer – og ikke mindst med den problemløsende tankegang – som en ingeniør har. Til slut er der blot at sige, at guldet er for enden af regnbuen, og på dette billede af Aarhus er det ved Aarhus Universitet, den ender – og det siger vist alt,” fortalte Niels Chr. Nielsen.

Efter dekanen fik Conni Simonsen, direktør for Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, ordet. ”Jeg er den, der er ansvarlig for at I får en god uddannelse, men I skal også selv tage ansvar. Vi vil udfordre jer, for I er ingeniører. I skal favne jeres forskelligheder og udnytte det til en fordel, at I kommer med forskellige baggrunde – hvad enten det er direkte fra gymnasiet, rejse eller en erhvervsuddannelse. Så byd hver især ind med det I har, for i samarbejde bliver I det bedste problemløsere. Jeg lover jer, det bliver ikke kedeligt – hverken på studiet eller som færdiguddannet,” fortalte Conni Simonsen.

Det sociale vægtes højt

Formanden for tutorforeningen fortalte om den mere sociale del af uddannelsen. ”Vi tutorer er 100% jeres de næste par dage, så spørg os om alt! Som de forrige taler har handlet om, så betyder det sociale på uddannelsen en stor del for at man ikke brænder ud eller vælger at droppe ud, så derfor har vi lagt et supersjovt og informativt introforløb til jer,” fortalte Laura Nim Petersen.

Hos Maskinteknik lægger man ud med diverse navnelege, hvor der ind imellem er tid til en snak med de nye studerende. Casper Helmer Larsen og Casper Bloch er begge enige om, at tutorerne har gjort et godt stykke arbejde for at de skal føle sig velkomne, og de til tider tossede lege hjælper på at ryste de nye studerende sammen.

”Jeg valgte en ingeniør for at hjælpe. Jeg kommer fra Samsø, hvor der er masser af vindmøller. Drømmen er at gøre verden til et bedre sted ved at sidde i maskinrummet på sådan en,” fortalte ny studerende på maskinteknik, Casper Helmer Larsen.

Opgaver fra første dag

Ikke lagt derfra sidder bygningsteknikerne og har i hold af 6-7 fået til at opgave at konstruere en rampe af sugerør og tape, som kan få et æg til at rulle sikkert og længst på gulvet foran sig. Det er ikke nogen nem opgave, viser det sig – for bedømmelseskriterierne er både bl.a. udseende og højde, men også præsentationsteknik spiller en stor rolle.

Det viser sig, at den bedst konstruerede rampe får ægget til at rulle 83 centimeter, mens det forholder sig intakt. Det vindende hold havde nemlig også tænkt på at optimere ægget, de havde tapet det ind for øget holdbarhed.

”Jeg synes, at jeg er blevet taget godt imod. Alt fra disse lege til at jeg har været på et brush-up kursus i matematik her 5 dage før studiestart. Det var rigtig godt, for med sabbatår vil jeg gerne indrømme, at matematikken ikke sad allerlængst fremme i min hukommelse,” fortalte Thomas Hauge, ny studerende på Bygningsteknik.

Efter rundvisning af tutorerne med insiderinfo om alt fra de bedste studiepladser til råd til at omgås de forskellige undervisere bedst muligt, var det tilbage til klasselokalerne, hvor der var mere information fra uddannelsesleder og studievejleder. Trods bombardementet af informationer på en første studiedag blev humøret holdt højt af de frivillige tutorer. Dagen sluttede med en tur ned til baren, Haddocks, med en joke om humanister. Så ved man, at man er på ST.