Vellykket opsendelse af Aarhus Universitets første satellit

Onsdag aften var det den foreløbige kulmination på AU’s rumprogram AUSAT, da Delphini-1 ombord på fragtrumskibet Dragon blev sendt op mod den internationale rumstation ISS med en Falcon 9-raket fra Space X.

06.12.2018 | Christina Troelsen

Opsendelsen af Falcon 9 CRS-16 Dragon med Delphini-1 ombord forløb helt som den skulle onsdag 5. december. En gruppe studerende og medarbejdere som deltager i satellitprojektet overværede opsendelsen på Kenedy Space Center fra NASA's VIP Guest Area, hvor fra dette billede er taget. Foto: Victoria Antoci

Holdet bag Delphini-1 mens nedtællingen til opsendelsen er i gang. Foto: Victoria Antoci

Studerende, medarbejdere og interesserede borgere - både store og små - var mødt op i Søauditorierne i Aarhus for at overvære opsendelsen. Foto: Søren Kjeldgaard

Dekan Niels Chr. Nielsen sammen med Rune Hylsberg Jacobsen fra Institut for Ingeniørvidenskab og Christoffer Karoff fra Institut for Geoscience og Institut for Fysik og Astronomi, som deltager i Delphini-projektet. Foto: Søren Kjeldgaard

En ny æra blev skudt i gang onsdag 5. december kl. 19:16 dansk tid da Aarhus Universitet for første gang kom i rummet med vores egen satellit. Opsendelsen forløb perfekt, og der var både begejstring og en vis lettelse at spore hos de studerende og medarbejdere, der var til stede på Cape Canaveral i Florida, og hos de gæster der var kommet for at overvære opsendelsen ved et åbent arrangement i Søauditorierne. Raketten skulle nemlig oprindelig have været sendt op tirsdag, men opsendelsen blev udskudt et døgn, efter at teknikere fandt mug på noget musefoder, der var med ombord.

”Det vi er vidne til i dag er helt unikt. Det er unikt for Aarhus Universitet, det er unikt for dem der har støttet projektet økonomisk, og ikke mindst for de mange studerende, der er involveret i projektet,” sagde dekan Niels Chr. Nielsen, da han indledte arrangementet i Søauditorierne onsdag aften. Han understregede, at der er gået et stort arbejde forud for at få projektet til at lykkes, og dermed udnytte den mulighed, som åbnede sig da Uddannelses- og Forskningsministeriet og Det Europæiske Rumagentur (ESA) i 2016 tilbød Aarhus Universitet en opsendelse af en cubesat. Et arbejde, som har involveret flere institutter på tværs af fakultetet og eksterne samarbejdspartere, virksomhederne GomSpace A/S i Aalborg og NanoRacks i USA.

Inden selve opsendelsen blev transmitteret live i Søauditorierne fortalte Rune Hylsberg Jacobsen fra Institut for Ingeniørvidenskab og Christoffer Karoff fra Institut for Geoscience og Institut for Fysik og Astronomi om Delphini-1, og guidede gæsterne gennem de mange trin, der sker undervejs i en raketopsendelse. Og så blev der stillet om via videolink til nogle af de studerende, der var med på studierejsen til Florida for at overvære opsendelsen fra NASA's særlige VIP Guest Area på Kennedy Space Center. De studerende fortalte om projektet og svarede på spørgsmål fra auditoriet i Aarhus, og selvom der var lidt knas med videoforbindelsen var det meget tydeligt, hvor stort et arrangement de føler i projektet – og hvor stor en oplevelse det var at overvære opsendelsen live!

Til stede i Florida var ud over de studerende også videnskabelig projektleder for Delphini-1-projektet adjunkt Victoria Antoci fra Stellar Astrophysics Centre, som har været en stor drivkraft i at få projektet til at lykkes, samt overordnet projektleder for AUSAT professor Hans Kjeldsen, ligeledes Stellar Astrophysics Centre, og andre medarbejdere, der har deltaget i det praktiske og tekniske arbejde med at bygge satellitten og opbygge den kontrolstation, som skal kommunikere med den.

Opsendelsen onsdag aften var bare første trin i Delphini-1’s lange rejse ud i kredsløb om jorden. Fragtrumskibet Dragon, som ud over den lille aarhusianske satellit har en masse andet forskningsudstyr og fornødenheder til astronauterne med op til den internationale rumstation (ISS), er nogle dage om at nå rumstationen som den forventes at ankomme til på lørdag kl. 12. Når Delphini-1 er kommet ombord på ISS vil der yderligere gå noget tid før satellitten bliver sendt ud i sin egen bane i kredsløb om jorden. Det forventes at ske i januar.

Delphini-1 vil være i kredsløb om jorden i ca. et år, og den vil efterhånden blive bremset op og falde langsomt mod Jorden, hvor den vil brænde op i Jordens atmosfære. Men inden da vil de forhåbentlig have bidraget med en masse værdifulde erfaringer og viden om hvordan man styrer og kommunikerer med sin helt egen satellit.

Om rumprogrammet AUSAT

Delphini-1 er en 'cubesat'; en minisatellit, som kun er 10 x 10 x 10 cm, og den vejer godt et kilo. Den er udstyret med radiosender og -modtager, med en computer og med et kamera. Denne første satellit i AUSAT-programmet er et pilotprojekt, hvor formålet er at skaffe viden og erfaring med bygning, drift og kommunikation med satellitter. Den er samlet af studerende, og det bliver også studerende, der skal styre satellitten, når den begynder at fungere.

Delphini-1 er et samarbejde imellem Institut for Fysik og Astronomi, Institut for Ingeniørvidenskab og Institut for Geoscience, og de studerende, som deltager i projektet kommer også fra disse tre institutter.

Det er den første satellit i Aarhus Universitets nano-satellitprojekt AUSAT og forventes de kommende år at blive efterfulgt af en Delphini-2, Delphini-3 osv.

Opsendelsen af Delphini-1 er doneret af European Space Agency, ESA via Uddannelses- og Forskningsministeriet. Bidragydere i øvrigt, ud over de nævnte institutter, er Aarhus Universitets Forskningsfond, GomSpace A/S, og Danmarks Grundforskningsfond via Stellar Astrophysics Centre.