Mangfoldighed og ligestilling for alle

ST’s arbejdsgruppe for diversitet og ligestilling inviterer dig til en inspirerende eftermiddag med teater, foredrag og diskussion med temaet mangfoldighed: hvordan kan vi gøre AU, og ikke mindst ST, karrierevenlig for forskere af andre køn end det mandlige? Og hvordan gør KU?

20.11.2019 | Peter F. Gammelby

Tre sort-hvide fotos af sorthåret kvinde i forskelligt tøj og med forskellige frisurer.

Skuespilleren Anita Zieher spiller Marie Curie, Lise Meitner og Hedy Lamarr. Fotos: © Reinhard Werner

Onsdag eftermiddag den 27. november kommer Auditorium F til at stå i mangfoldighedens tegn.

Og da mangfoldighed bogstaveligt talt er mange forskellige ting (det vender vi tilbage til), bliver eftermiddagens program også ganske diverst.

Det sidste punkt først:

Du får en unik chance for at opleve teaterstykket Curie_Meither_Lamarr_indivisible, som det østrigske portraittheater turnerer med i Europa og USA, hvor forestillingen især er efterspurgt på universiteter. I 2018 lagde bl.a. CERN scene til.

Som titlen antyder, handler stykket om de tre kvindelige pionerer inden for videnskab og teknologi:

• Marie Curie, den dobbelte nobelprisvinder, der bl.a. opdagede radioaktivitet,
  • Lise Meitner, atomfysikeren som gav den første teoretiske forklaring på atomspaltning,
  • Hedy Lamarr, Hollywood-skuespillerinden som i 1940 opfandt frekvensspring, som stadig indgår i trådløse kommunikationsteknologier som Bluetooth, Wi-Fi og mobiltelefonsystemer.

Skuespilleren Anita Zieher spiller alle tre personer og høster flotte anmeldelser.

Ideer fra København og Aarhus

Det er værd at vente på, især fordi de to forrige indslag også byder på masser af inspiration:

Maria Mortensen fra Københavns Universitet fortæller om KU's nye aktiviteter inden for ligestilling og mangfoldighed. Efter at have arbejdet med generiske handlingsplaner i mere end et årti, har KU valgt en ny tilgang med fokus på mobilisering og engagement. Maria vil tale om og diskutere den nye metode samt dens fordele og faldgruber.

Første punkt står professor Klaus Mølmer fra Institut for Fysik og Astronomi for. Han er medlem af AU-udvalget for diversitet og ligestilling, og af ST’s arbejdsgruppe for samme, og vil give et kig ind i maskinrummet for arbejdet, så at sige.

Da handleplanen ikke er færdig endnu, vil han give et overblik over forløbet og procesplanen, og AU-udvalgets drøftelser omkring rekruttering, talent- og karriereudvikling, ledelse, studiemiljø, samarbejdskultur, trivsel og unconscious bias.

Opfordrer til diskussion

Og så vil han opfordre til diskussion af emner, som stadig kan tages op i arbejdsgruppen og det centrale AU-udvalg. Fx om arbejds- og studiekulturen ved institutter, som er domineret af et enkelt køn, tilgodeser bestemte idealer og personligheder, og derved forstærker kønsskævheder.

”Det behøver ikke være entydigt diskriminerende på basis af køn, men snarere en mangel på diversitet med samme effekt – og kan vi skabe en generelt mere favnende og imødekommende kultur, vil mange, uanset køn, få mere motivation og et mere indholdsrigt studie- og arbejdsliv” siger Klaus Mølmer.

Sidste tilmeldingsfrist er mandag den 25. november. Du kan tilmelde dig her.